måndag 31 augusti 2009

Församlingsdag, gudstjänst, församlingskonferens och seger!

Oj, en sån helg! Liseberg kanske du läste om och helgen fortsatte i samma tempo med en församlingsdag på lördagen. Vi höll till på Västustgården och trots att information gavs om den ekumeniska processen (av vår distriktsföreståndare Åke Svensson), om vår nya hemsida som strax skall sjösättas och om församlingens kommunikationsplan tror jag många kände det som att dagen i huvudsak handlade om Gudstjänsten. Undertecknad berättade hur vi idag tänker när vi skapar gudstjänst och därefter talade Marie Demker om gudstjänst och gudstjänstbesökare ur ett religionsociologiskt perspektiv - mycket intressant. Till dels baserades Maries föredrag på Magnus Hagevis forskning (läs debattartikel här). Min ingång i funderingarna kring gudstjänsten är upplevelsen att så många säger att vi har så fina och bra gudstjänster - utan att det för den sakens skull innebär att man kommer särskilt ofta till kyrkan. Under det senaste året har vi snittat på 52,6 besökare - alltså sett över hela året. Några självklara svar gavs såklart inte men samtalet var intressant, öppet och medryckande. Tack alla ni som var med!

Söndagen inleddes med samlingsgudstjänst i S:t Jakob kl 11. En härlig gudstjänst med körsång och nattvard och det kändes riktigt fint att vara igång på allvar igen.
Direkt efter vår gudstjänst åkte jag till S:t Matteus där en församlingskonferens pågick om hurvida man skulle sälja kyrkan eller ej. Församlingsrådet hade innan sommaren skickat information till alla medlemmar och nu skulle beslut fattas. Bakgrunden är att kyrkan och bostadsfastigheten är kraftigt eftersatta i underhåll och bara målning av utsidan skulle kosta ca en halv miljon. Dessutom är församlingen liten och har redan idag svårt som det är att bära sina kostnader. Idag har men heller ingen pastor anställd. Dock beslöt man efter lång diskussion att resultatet av omröstningen bara skulle betraktas som vägledande. Därefter beslutade men att INTE sälja kyrkan. Idag skall jag träffa församlingsrådet och tillsammans med dem fundera över hur man nu skall gå vidare. Lätt blir det inte...

Efter att sedan varit på ett MYCKET trevligt kalas hos en ung 59-åring vid namn Maggan bar det av till Gamla Ullevi... Mycket nervöst och oroligt. Hela släkten fanns på arenan och höll (mot bättre vetande) på de gula och svarta från Borås. En sådan enorm glädje det blev när Blåvitt i andra halvlek började spela ut hela registret och öste in mål! När domaren blåste av matchen stod det 4-0 till änglarna! Ett styrkebesked, en manifestation! Ibland är fotboll så otroligt vackert! =) Skyndade mig tillbaka till kyrkan där en skock boråsare parkerat men som jag misstänkte hade de sprungit tillbaka till bilen och snabbt gett sig av med svansen mellan benen för att slippa konfronteras med titaner och giganter färgade i änglarnas färger...


/L


2 kommentarer:

Jb sa...

Nu är ju inte sista skottet i årets allsvenska skjutet... Det har varit en tung dag men det finns stora chanser att man får återkomma i ämnet framåt hösten. För det vet ju alla att i det långa loppet slår rutin talang!

Lasse Svensson sa...

Rutin slår talang:IFK har 18 SM-guld medan Elfsborg ståtar med blott fem sådana.
Så rutin talar för blåvitt! =)