onsdag 12 augusti 2009

Att säga JA - eller NEJ...

Det lär finnas en film där den huvudsakliga storyn är att huvudrollsinnehavaren säger JA i alla sammanhang. Varför han i filmen gör det vet jag inte. Men i verkliga livet känner jag ibland som att man väldigt mycket säger JA till allt. Funderar mycket på varför jag gör så och tänker ibland på att man skall öva sig på att säga NEJ. Men hur fånigt är inte det? Att öva sig i att säga nej... Nej, det är inget för mig... =)

Är idag hemma och förbereder helgen då det är dop på fredag och gdstj på söndag men dessförinnan ett tonårsläger på Västkustgården som börjar idag kl 17. Men så var det detta med att säga JA. Senaste exemplet i raden är att jag tackat JA till att sjunga och spela på en utbildningsdag i morgon fm. Sånger om havet skall det va. Så nu skall det övas i GBG i em och vi är tre ungefär lika "bejakande" människor som nu skall öva in Eldarevalsen och Inbjudan till Bohuslän. Men för min del överväger glädjen i livet av att säga JA. Tänk va mycket man kunde missa om man sa NEJ lika ofta som jag nu säger JA.

Det är helt enkelt roligare att säga JA.

6 kommentarer:

Stoffe sa...

Filmen du refererar till heter "Yes man" (med Jim Carrey i huvudrollen) och är faktiskt mycket sevärd. Det är en komedi, och en rolig sådan (det blir en del dråpligheter när man säger ja till allt som man lätt inser), men budskapet bakom är ändå tydligt och fick mig att ta en rejäl funderare. Som sagt, väl värd att se!

Tro Håb og Kærlighed sa...

På dansk har vi et gammelt syngespil, som hedder "Nej". Det er sådan noget med en ung pige og en streng far, der ikke vil have, at hun skal involvere sig med en bestemt ung mand. Derfor lover pigen kun at svare "nej" til alt hvad den unge mand spørger hende om. Komikken opstår fordi ordet "nej" viser sig at et positivt svar på de stillede spørgsmål, så alt ende godt for de to unge - uden at hun har gjort andet end, hvad hun lovede sin far.
Men - ordet "nej" kan siges på mange måder. Og det kan være ganske nødvendigt at lære sig. Jeg øver mig. Nogen gange.

Lasse Svensson sa...

Tack, Stoffe, för info om filmen! Skall nog försöka se den. Misstänker att det kan blir rätt lustiga situationer - och tankeväckande.

Ja, CT, i Sverige säger vi ibland "Som man frågar får man svar" och ofta kan man ju få svaret till precis vad som helst - eller vad man vill. Brukade ofta fråga våra barn när dom var mindre: "Är det sant att när du säger menar du egentligen ja?". Funkar bra varje gång...=)
Eller den klassiska frågan: "Har du slutat slå din fru?". Vad skall man svara på den? =)

Anonym sa...

Eller så är du helt enkelt bara väldigt dålig på att säga NEJ och lite lat inför att träna på saker som inte faller lika lätt för dig som att spela invitation till Bohuslän på gitarr. Kram fr Elisabeth

Lasse Svensson sa...

Skulle tro att det kan ligga något i vad du säger, kära Bettan... =)

Åke S sa...

Vill bara hänvisa till filmen "när det våras för stumfilmen...." Allt kommenteras med text och den enda talade repliken i filmen står en fransman som är berömd att mima och som säger: No!
Tycker nog att ja skall vara ja och det bär ändå vidare på ett eller annat häftigt sätt!