söndag 19 april 2009

Påskens vittnen

Kan meddela att PA´s predikan fungerade mycket bra även live! Du kan läsa den på hans blogg här. Efter gudstjänsten bar det av till Slottskogen med Mini&Mega för lek, samtal och fika. Mycket trevligt! 12 barn och massa föräldrar. 

Nyss hemkommen kom jag igen att tänka på Tomas... Han var inte med när Jesus visade sig första gången för lärjungarna och han vill säkert tro det som dom berättade för honom men vågar inte. Känn er in i Tomas situation! Det måste för Tomas funnits massa tänkbara förklaringar till den psykos som lärjungarna verkade lida av. De sitter där inslåsta och glada för att de har sett Jesus. De måste vara chockade! Det är klart att Tomas vill tro. Han vill som de andra kunna säga att det är över och att Jesus lever och allt är som förut. Men han kan inte tro om han inte ser med egna ögon! Ungefär så tror jag kanske att Tomas känner sig. Han vet att mycket står på spel. Är Jesus uppstånden är det verkligen Messias och detta är bara början, men är det inte så är det ingenting värt att kämpa för, men han måste få bevis, han måste vara säker på sin sak. Han vet att tecken och under inte säger någonting nu. Det står nämnt på flera ställen i Bibeln att andra människor kunde göra under. Det enda äkta och godtagbara beviset är spikhålen i Jesu händer. Då skulle han veta att den han såg korsfäst och dödad, verkligen levde.

Då sker det som gör att det finns hopp, ett hopp som också gäller dig och mig: Jesus kommer tillbaka, fast alla de andra lärjungarna visste att det var Jesus som hade varit där kommer han tillbaka för att visa spikhålen för Tomas. Jesus tar sig en extra gång genom den där dörren som de envisas med att ha både stängd och låst, och han gör det bara för en enda människas skull. Det Jesus gör för Tomas är att han ger Tomas chansen att låta sitt tvivel möta den tro som är Jesus. Jesus säger inte att eftersom du inte litade på dina bröder är du körd,bränd och ute. Nej, Jesus tar i stället risken att bli avvisad av Tomas. Och den risken tar bara den som älskar. All kärlek riskerar ständigt att bli försmådd, det är ett utelämnande att älska. Och den risken tar Jesus också  i dag, för Jesus älskar oss. 

Jag är tacksam för Tomas och för hans tvivel som kan stärka min tro. Vad som sägs om Tomas är att han reste öster ut till Indien för att predika och grundade församlingar där ända tills han - precis som nästan alla andra lärjungar - dödades för sin tros skull. Det är kraft i uppståndelse och påskens tid!

/L

Inga kommentarer: