tisdag 6 januari 2009

Tre visa män?

Idag är det trettondagen, dagen då vi minns att de kom kungar och/eller stjärntydare till Jesus med gåvor. När vår nuvarande norske biskop var ny ville jag provreta honom lite för att se hur han klarade det och mailade en tanke om att det ju var omöjligt för Gud att låta Jesus födas i Norge - eftersom det ju inte gick att hitta tre visa män. Inom en kvart svarade biskopen och höll med om omöjligheten att Jesus skulle ha fötts i Norge - eftersom de visa männen skulle komma från öster... I det avseendet fick biskopen mer än väl godkänt =)

Att dom var tre är faktiskt "bara" en tradition - liksom namnen en del kan rabbla på dem (Caspar, Melker och Balthazar). Den västliga kyrkan verkar ha tyckt att de var tre eftersom det i NT står omnämnt tre gåvor men det kan ju lika gärna ha varit 12 visa män (som i den östliga kristna traditionen) med lite dålig fantasi som lagt ihop till tre paket åt den nyfödde Jesus. 

Hur som helst är det också idag tradition att precis som de visa männen ge till andra denna dag. Därför skall åtminstone jag på Missionsfest i S:t Matteus kl 17 idag och bli upplyst om hur metodistkyrkans missionsarbete i andra länder fortskrider samt ge en gåva till detta arbete.

Tror det var "Fjedur" som sjöng: "Det är inte av ditt goda som du ger till den fattige - det är en del av hans eget som du ger tillbaka". En strof som skapar perspektiv och tankar.

/L

2 kommentarer:

Anonym sa...

tror att det var biskop Ambrosius som skrev dem

Anonym sa...

Hur provretar man? Är det som när min systerson, 7 år, ständigt "råkar" göra saker? Ursäkta, jag bara råkade mikra lussekatterna så dom blev snustorra. Ursäkta, jag bara råkade retas lite med goa biskopen...
Han verkar dock ha mer humor än modern ifråga för idag utbrast hon "nu är det färdigråkat!!"
/Cecilia