måndag 25 maj 2009

I ljuset av ett JA

Nyss hemkommen från Metodistkyrkans årskonferens på Limhamn i Malmö klingar ett ”JA” starkt i mitt inre. Missionskyrkan, Baptistsamfundet och Metodistkyrkan landade alla i ett mycket starkt JA till avsiktsförklaringen om att nu bygga en ny kyrka i Sverige. Nu kan all kraft och energi satsat på frågan ”vad?” istället för frågan ”om?” vilket är mycket mer befriande. Nu skall vi göra allt vad som står i vår makt att bygga en kyrka som verkligen ”hör, stör och berör” som någon uttryckte det i arbetet inför årskonferenserna. Detta arbete kommer såklart ta tid och allra tidigast kan det slutliga beslutet tas i årskonferensen 2011.

Hur kommer då detta påverka oss i S:t Jakob? Förhoppningsvis mycket! Vi kommer med anledning av mångas arbete få möjlighet att spegla våra strategier och den teologi vi lever ut i allt det goda som kommer av processen att bygga något nytt. Att vi fortsatt är en egen församling i Göteborg – precis som tidigare – är en självklarhet. Men vi får fler syskon i det nya samfundet, mer resurser och större utmaningar genom närheten till varandra.

Metodistkyrkan har visat att viljan att söka nya vägar för budskapet om Jesus till människor är större än viljan att slå vakt om det egna och det trygga. Den danske teologen Søren Kierkegaard (1813-1855) sa ”Att våga är att förlora fotfästet en för en stund. Att inte våga är att förlora sig själv”. Det ligger något i det.


/L

2 kommentarer:

Anonym sa...

Tack för en god konferens. Känns bra nu. härlig biskop!

hur omvandlar vi denna känsla till handling?

/Andreas Kjernald
www.tanktill.blospot.com

Anonym sa...

JA är verkligen en bra utgångspunkt för det mesta. Hälsn Elisabeth