fredag 20 november 2009

Domsöndag

På söndag är det domsöndag och slutet avhandlas, även slutet på kyrkoåret. Sen börjar något nytt! I S:t Jakob predikar Anne och jag predikar i Kungsbacka. Jag har varit lite förkyld i veckan och därför hällt mig från vissa samlingar och har fått tid att fundera lite.
Hur känslan är inför domsöndagen hänger nog samman med vilken Gudsbild man har. "Men nu blir det ingen fällande dom...".
Återkommer nog i ämnet.

Har köpt julslingor till kyrkan och några till hem också. Nu får man snart sätta upp dom!
Julmarknad i kyrkan nästa lördag!!!! :)

/L

2 kommentarer:

Andreas Holmberg sa...

Jag hörde på 1900-talet någon som sa att Rom. 8:1 numera citerades "Så finnes nu ingen fördömelse". Med uteslutande av orden "...för dem som äro i Kristus Jesus".

Det kan väl inte vara avsiktligt du skriver "Så blir det nu ingen fällande dom..." med exakt denna uteslutning? Nog för att det nu ofta predikas i den andan, om än man inte vågar stympa bibelordet så direkt. Men jag antar att du bara ville trigga igång bloggläsarens minne och få det att fylla i resten av versen? I så fall vill jag bara påminna om att bibelkunskapen idag inte är vad den en gång var.

Folk kan faktiskt denna Domssöndag få för sej att pastor Lasse förnekar risken av en fällande dom. Precis som Sven Hillert och Verbums stora begravningstidning nu öppet lovar att "Det finns ingen död som ej bytes i glädje". Och nog är det ganska mycket av att ropa hej innan man är över bäcken - att skriva ut checkar utan biblisk täckning, ungefär som tre samfund (inte Metodistkyrkan!) nu gjort i äktenskapsfrågan.

/kjernald sa...

Hej Lasse,
Jag har funderat lite på det där med Gudsbild. Om man drar ner tanken till jorden så kan man ju tänka sig att vi alla har en bild av en känd människa som få av oss har träffat men alla känner till, typ Bush eller Obama eller Mandela.
Då kommer tanken att visst har vi olika bilder av vilka dessa människor faktiskt är. Men däremot kan man också säga att dom faktiskt är en viss person oavsett vad vi tycker om dom.
Typ Bush. Om vi läste vad hans 12 närmaste människor skulle skriva ner om honom och vad han gjorde och sade, på gott och ont, skulle vi ju få en bild som var på ett visst sätt. Vår bild skulle vara densamma men vi skulle tycka olika bra om Bush.

Kan man överföra det här resonemanget på vår Gudsbild?